Αξιοθέατα

Από την πρώτη στιγμή που επισκέπτεται κανείς τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, μαγεύεται τόσο από την ομορφιά του τοπίου, όσο και από τα μυστήρια που για αιώνες είναι κρυμμένα μέσα στα αρχαία κτίσματα. Μια ιστορική διαδρομή 3.500 χρόνων χάρισε στον τόπο ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά.

 

Αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

 • Το Ηραίον πλησίον της Λίμνης Βουλιαγμένης
 • Ο Δίολκος και η Διώρυγα του Ισθμού
 • Ίσθμια
 • Σχοινούς
 • Η Ρωμαϊκή έπαυλη στην Κατουνίστρα Λουτρακίου
 • Πείραιον ή Περαία γη [σημερινή Περαχώρα]
 • Η Λίμνη της Βουλιαγμένης (Ηραίου)
 • Οι Μυκηναϊκοί Τάφοι στο Σκάλωμα
 • Οι Αλκυονίδες Νήσοι

Λοιποί χώροι και αξιοθέατα

 • Τα Γεράνεια όρη
 • Λαογραφικό Μουσείο Λουτρακίου Σ. Λέκκα & Γ. Νικολόπουλου
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

 

Λουτράκι και ευρύτερη περιοχή.

Στο Λουτράκι μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιερό ναό τουΑγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που είναι και η Μητρόπολη του Λουτρακίου, τον ιερό ναό της Παναγίας Γιάτρισσας στο εσωτερικό του οποίου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, καθώς και το δισυπόστατο ναό του Αγίου Φανουρίου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού και τα μοναστήρια της Αναστάσεως Χριστού και Αγίας Μαρίνας.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, βρίσκονται επίσης τα εκκλησάκια της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Άννας, τηςΕυαγγελίστριας, των Ταξιαρχών, του Αγίου Διονυσίου, τουΑγίου Γεωργίου, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κ.λπ.

Ιδιαίτερης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στην περιοχή της παλαιάς Λουτρόπολης. Σε απόσταση είκοσι περίπου χιλιομέτρων ανατολικά του Λουτρακίου, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Πραθιού, που χτίστηκε μεταξύ του 8ου – 9ου αι.

Περαχώρα και ευρύτερη περιοχή. 
Στη διαδρομή προς την Περαχώρα, σε απόσταση έξι περίπου χιλιομέτρων από το Λουτράκι, βρίσκεται το εξωκλήσι τηςΑγίας Παρασκευής. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βασιλική του Αγίου Δημητρίουπου κτίσθηκε το 1750.

Στην Περαχώρα μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το ναό τηςΚοιμήσεως της Θεοτόκου και το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Στη διαδρομή προς τη Βουλιαγμένη, θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Βλασσίου, ενώ στην περιοχή «Ασπρόκαμπος» το ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ηραίου, βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Στη διαδρομή προς τα Στραβά και μέσα σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται ο γραφικός ναΐσκος των επτά Μακκαβαίων. Στη θέση Μαλαγάρι θα συναντήσετε το παλαιότερο ίσως Βυζαντινό μνημείο της περιοχής, τη μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου που χτίστηκε το 10ο ή 11ο αι. Οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του, δίκαια έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ιστορικά κειμήλια.

Ευρύτερη περιοχή Πισίων και Σχοίνου
Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Λουτράκι, στο χωριό των Πισίων, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ κοντά στο χωριό και προς τον δρόμο που οδηγεί στην ταβέρνα «Πλάτανος», βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 15ο αι. Στην περιοχή των Πισίων επίσης, μέσα σ’ ένα φυσικό σπήλαιο βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο κατά τη Βυζαντινή περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί ως ασκητήριο.

Στην περιοχή του Σχοίνου, μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, ενώ στο δρόμο προς το Αλεποχώρι, θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Βλασσίου.

Τα Μοναστήρια στις πλαγιές των Γερανείων.

Ανηφορίζοντας το δρόμο που οδηγεί στις πλαγιές των Γερανείων, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενώ ακολουθώντας την ίδια διαδρομή συναντάμε την μονή του Αγίου Γερασίμου. Στη δυτική πτέρυγα της μονής έχει τοποθετηθεί πέτρινος σταυρός ύψους 13 μέτρων που δεσπόζει από μακριά.
Συνεχίζοντας στην ίδια διαδρομή, στη διακλάδωση του δρόμου που οδηγεί στη μονή του Οσίου Παταπίου, υψώνεται επιβλητικά η μονή του Προφήτη Ηλία.

 

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το Λουτράκι και σε υψόμετρο 700 μ. βρίσκεται η μονή του Οσίου Παταπίου που χτίστηκε το 1952. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το σπήλαιο στο οποίο φυλάσσεται το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου που βρέθηκε το 1904. Στο εσωτερικό του σπηλαίου σώζονται θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες, που είναι αφιερωμένες στον Όσιο Πατάπιο, την Οσία Υπομονή και τον Όσιο Νίκωνα.

Ίσθμια και ευρύτερη περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή των Ισθμίων, αξίζει να επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννου, το ναό του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Δημητρίου, το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων κ.ά. Στην περιοχή του Καλαμακίου μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη μονή του Αγίου Χαραλάμπους.

Guestbook

Mάριος Κ.
... ένα ξενοδοχείο που με την εξυπηρέτηση του προσωπικού του σε κάνει και νιώθεις βασιλιάς...

Έλενα Σ.
... εξαιρετική τοποθεσία, ευδιάθετο προσωπικό, σε κεντρικότατο σημείο, ακριβώς δίπλα από το Spa, δίπλα στην παραλία, κοντά στο καζίνο Λουτρακίου, το καλυτερο μέρος για κάποιον που επισκέπτεται το Λουτράκι και θέλει να βρίσκεται κοντά σε όλα..μην ξεχάσω την εξαιρετική φιλοξενία..

Weather